För en tid sedan var jag i Kosovo.

Tillsammans med John Stauffer, chefsjuristen vid Civil Rights Defenders, vår samarbetspartner i vårt spännande projekt Inlåst – men inte utan rättigheter, var vi på plats vid en fokuskonferens om mänskliga rättigheter och passade även på att besöka en lokal rättspsykiatrisk enhet i Pristina.

Det var ett nedslag med inslag av både sliten deja-vu och överraskande inslag.

Läs mer i RSMHBloggen.

Kommentarer   
Admin1
#2 Admin1 2015-02-07 17:30
Idag i Sverige är det nog främst rättspsyk, som är låst institution, men allt färre sitter där och det skall väl minska med 90 %.

Tvångsvården är också på sätt och vis ett straff liksom rättspsyk, eftersom den sker också efter domstolsutslag. 50 % av de inlagda på psyk har tvångsvård.

Troligen kan tvångsvården minskas drastiskt med att ge nyinsjuknade depåinjektioner de första 5 åren och sedan börja ge depåinjektioner efter 2:a psykosen. Sedan satsa på bättre missbruksvård för dubbeldiagnoser.

Men idag är bara en med schizofreni inlagd 2 % av tiden och 6 dagar per år i genomsnitt. En engelsk studie kom fram till att en med schizofreni är inlagd i 30 dagar. Det skulle betyda inläggning vart 5:e år i Sverige.
Ready
#1 Ready 2015-02-06 19:29
Det verkar som att psykologer i allmänhet är positiva till RSMH. De går på samma linje.

Du har inte rätt att posta kommentarer