RSMHBloggen

Förra onsdagen, den 10 juni, var vi ett gäng från RSMH som träffade den nya PRIO samordnaren på Socialdepartementet, Kerstin Evelius.

Vi träffades lite innan för att diskutera ihop oss vad vi skulle fokusera på.

Denna gång var det om barn och unga, en fråga som berör mig starkt eftersom jag i många år var aktiv i Riksförbundet Ungdom för Social hälsa, RUS, vilket jag berättar mer om längre ned.

Läs mer hos RSMHBloggen.

Kommentarer   
Admin1
#1 Admin1 2015-06-19 16:32
Unga och psykisk ohälsa är säkert mycket komplext och beror på många olika saker, som missbruk, brist på fysisk aktivitet, större öppenhet om psykiska problem, stress mm.

Eftersom unga går i skolan så är det ett problem som skolan måste engagera sig i via skolhälsovården, som måste bli mer inriktad på behandling av psykiska besvär.

De kan också gå att köra screening för psykotiska besvär hos skolungdomar för att spåra tecken på psykos. Vi har ett sådant test på Viska, som de kan använda gratis. Viktigast är att spåra tecken på allvarlig psykisk sjukdom, som schizofreni. Endast 30 % av de som får positivt på psykostecken får psykos, men ganska många andra får att typer av psykiska sjukdomar, ångest, bipolär samt nedsatt arbetsförmåga.

Men insatser som ökad motion, utlärande av andningsövningar, avslappningsövningar och yoga är nog viktigt för det psykiska välbefinnandet. Avslappningsövningar, yoga och motion gör en mer stresstålig

Du har inte rätt att posta kommentarer