Jimmie Trevett, RSMH

Oro, ångest och hungrig mage – det är lätt att glömma bort att en hel del människor faktiskt har det så.

Att varje vecka tänka på hur du ska ha råd med matbudgeten påverkar självklart hur du mår i vardagen.

Det blir en tillvaro som tär också på den som är tusenkonstnär på att försöka få ekonomin att gå ihop.

Läs mer i RSMHBloggen.

Kommentar  
Tipsa din kompis att havregrynsgröt är billigare än filmjölk. Han kan också koka ärtsoppa på gula ärtor han blötlägger och lägga till morötter och en buljongtärning. Mycket billigt. Köpa vita bönor i paket och koka själv är billigt. Bara lite passerade tomater till och kryddor.
Om du hade haft barn, hade du behövt ha ännu fler försäkringar.
Mina försäkringar är på 2,500 kronor per år. Bara de. Hade jag haft barn och betalat underhåll på 2,000 kronor per månad. Då hade jag fått levt på havregrynsgröt till varje måltid. Så ser jag det från den ljusa sidan. Jag känner till en som aldrig jobbat och lever på sjukersättning. Han har två barn. Han äter fil och ostmackor varje måltid. Ingen dans på rosor direkt.
Corona går över och ett antal äldre dör i förtid. De stora kostnaderna nu är förbyggande åtgärder typ folk stannar hemma utan att vara sjuka. Problemet är om viruset muterar och återkommer igen, som årliga influenzan.
Nu i dessa Corona-tider vet ingen hur ekonomin kommer att se ut för någon i framtiden.
Fattigdomen kan ha många olika orsaker. I ett fall som jag känner till så vid halvtidsjobb ansöks ej 50 % sjukersättning för att personen anser sig fullt frisk. Sedan vissa söker inte bostadstillägg för de vet inte att det finns. Kan betyda några tusenlappar i månaden mindre. Sedan finns handikappersättning och för vissa kommunalt bostadstillägg att ansöka om. Vissa kan ha bra ersättning kanske 13000-14000 netto månaden, men kan inte sköta sin ekonomi och har ständig pengabrist. Oförmåga att hantera pengar kan vara en orsak också. Enligt Socialstyrelsen skiljer det 15 % i ersättning mellan sjukersättning med bidrag och ett vanligt jobb. När jag fick sjukersättning så minskade min inkomst netto med 2000 kr per månad och det var lika mycket som lunchen och fackavgiften kostade. För mig lönar det inte sig att jobba och särskilt inte i storstadsregionerna där hyran kan bli 10000 kr i månaden, vilken kräver en lön på 50000 kr/mån för att gå runt. Jag satsa mer tid på att leva snålt.