Nature min

Vi observerade uttalade kognitiva brister vid schizofreni, kopplade med mer positiva symtom och högre  läkemedelsdosering.

Regressionsmedieringsanalyser visade att vita substansens mikrostruktur medierade sambandet mellan schizofreni och språk/bearbetningshastighet/arbetsminne/icke-verbalt minne.

Dessutom medierade bearbetningshastigheten påverkan av diagnos och vit substans-mikrostruktur på de andra kognitiva domänerna.

Vår studie belyser den kritiska rollen av kognitiv nedsättning i schizofreni.

Vi visar vidare att vit substans är avgörande när man försöker förstå rollen av kognitiv nedsättning, med tanke på att det förklarar sambandet mellan schizofreni och kognitiv nedsättning (direkt och via bearbetningshastighet).

Läs mer i Nature.

Kommentar  
Hos vissa med multipel skleros förekommer kognitiva problem men inte hos alla.
Vita substansen är skadad också vid MS, men då är skadorna större och orsakas av inflammation. När vita substansen är skadad försämras nervtrafiken till hjärnbarken. Tidigare har man talat mycket om hjärnbarkens tjocklek, men vita substansen sitter innanför hjärnbarken och verkar viktigare för kognitionen. Nackdelen med upptäckten är att det kan vara svårt att medicinera problem i den vita substansen.